av Vesuvius » 10 juli 2006, 17:58
Det du bör kolla efter är framförallt fasterecept, då det ju faktiskt var påbjudet att inte äta kött. Nu kan ju ett och annat recept innehålla fisk, men det går ibland att ta bort. Även den mat som inte åts under fastan var till stor del vegetarisk dvs. rovor, ärtor, bönor samt bröd. Det kniviga i det hela är att dte var status i kött, och eftersom det mest är mat för lite bättre bemedlade personer som finns bevarade så är det dem recepten vi har. Vad jag vill få fram är att vi vet att det förtärdes en myckenhet av ärtor, rovor, etc (genom fynd, men även skrifliga källor, såsom landskapslagarna), men vi har kanske inte så jättemånga recept bevarade (även om ärtor kunde vara högstatusmat, bönor ansågs vara mer mat för bönder) med just dessa ingredienser. De är dessutom ganska tidlösa. Min gissning är att ärtsoppa has been around for ages. Men vem skulle skriva ner ett helt vanligt (dvs. inte de luxe versionen) recept på ärtsoppa, iallafall på medeltiden?
Om jag vore du skulle jag kolla på gode cookery först och främst. Recept som slutar på "in leyntoun" och liknande är ju fasterecept. Dessutom har de en sektion med enbart grönsaker.