av Vesuvius » 19 juli 2007, 22:20
Johan: Tja, rå och rå... jag tror inte att den termen egentligen är applicerbar på blåbär... de är ju liksom bara. Jag tycker det känns omständigt att göra blåbärspaj på dem, dessutom utan socker. Antingen blir det en ganska smaklös deg eller så tar man honung. Och jag vet faktiskt inte riktigt hur det blir. Det är förresten inte alls säkert att blåbär förtärdes i någon större mängd, och de äts ju inte i jättemängder idag heller. Jag kan inte minnas senast jag åt det (annat än som "plocka ett enstaka i skogen").
Svamppajen finns i Le Ménagier de Paris. En engelsk översättning (med medeltidens försmak för korthuggna "gör si och så så klarar du dig"-språk): Pastries
MUSHROOMS of one night are the best, and are small and red inside, closed above: and they should be peeled, then wash in hot water and parboil; if you wish to put them in pastry, add oil, cheese and powdered spices.
Gode Cookery har tolkat:
Jag undrar jag, vad det gäller norden och denna pajen. Men den är nog god.