Ja min fråga gäller ett recept i boken "Riket, boken om 1300talet" som glada familjemedlemmar köpte åt mig när Riket var populärt på TV.
Saffranspajen där i sägs vara efter ett senmedeltida recept och nu tänkte jag att nån kanske kan härleda till vilket isf? Och ge mig ett ungefärligt årtal på det?
Jag gör pajen för att jag tycker den är så jäkla god och det vore kul om den dessutom var HK även om jag tror att den kanske genomgått en del förändringar från orginalet.
Receptet är hur som helst:
Pajskal
3 1/2dl vetemjöl
drygt 100g smör
ca 3msk vatten
(Dvs, ett vanligt pajskal.)
Fyllning
1 påse saffran
6 äggulor
3 1/2dl vispgrädde
1 1/4l standardmjölk
ca 4msk strösocker/honung
1krm salt
Förgrädda degen och rör under tiden ihop fyllningen. Häll på fyllningen i det förgräddade skalet och grädda i ca 45 minuter i 160 grader. (Fyllningen ska bli stabil) Jag brukar hälla på lite blandade bär när jag häller i fyllningen och pajen är god att äta både varm och kall.
Så, är det något nån känner igen? Tyvärr är förtexten i boken väldigt löst fomulerad och det gör mig lite misstänksam.