Uppiggande växter

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Inläggav Mjödbjörn » 26 mars 2009, 07:11

Helena, smaken är ju som bekant som baken... Men jag tror Rosmarin skulle kunna passa.
Eric, jag förstår din ståndpunkt, och det är därför jag siktar på att göra ett klart alkoholsvagare mjöd, än de på 12-15% jag brukar göra, samt med uppfriskande/piggande örter i.
Har fått lite tips från andra håll också och hoppas kunna får tag i råvaror under senast april för att börja testa lite. Tar dock gärna emot fler tips, om inte annat för framtida bruk. Återkommer framåt sommaren med lite utvärdering.
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Rizzo » 27 mars 2009, 23:49

Uppiggande men smaksvaga är ju ålandsrot och järnört. De sorteras nog under ämnet magick iofs. Prova, ni kan ju bli förvånade. :)
Rizzo
 
Inlägg: 206
Blev medlem: 12 november 2003, 01:01
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 29 mars 2009, 00:00

Rizzo, känner till båda, men mig veterligen så används båda för urivägsproblem och problem i luftbvägaran. Har du några ytterligare uppgifter som jag inte känner till ??
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Mia » 2 april 2009, 21:11

Borde inte ditt Virdamjöd pigga upp trötta krigare, med så sköna damer på etiketten [;)]
Mia
 
Inlägg: 284
Blev medlem: 27 januari 2003, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 3 april 2009, 06:37

Det kan nog stämma Mia, men det är inte avsett till "vem som helst "[:)]
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Mia » 3 april 2009, 18:49

Det är sant! Men det livar upp en trött Virde som mig att du gjort ett specialmjöd [:D]
Kan nypon vara något annars? Eller havtorn? Jag ser att hasselörten har ett franskt namn som betyder 'kräkört' med innebörden att 'drinkare använde den för att tömma maginnehåll och förjaga ruset' [:)]
Mia
 
Inlägg: 284
Blev medlem: 27 januari 2003, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Anette » 7 april 2009, 18:01

Nässlor växer överallt och är allmänt stärkande. Smaken är väl inte den bästa - men man kan ju inte få allt! :)
Anette
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 15 juli 2005, 18:31
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 7 april 2009, 19:34

Kanel og sitron skal begge virke oppkvikkende og smaker godt i mjød.

Jeg ville ikke ha brukt rosmarin. Da får mjøden et altfor krydret preg, og ikke på en god måte.

Jeg har en hemmelig urt jeg bruker som jeg bruker hovedsaklig for smakens skyld, og som i tillegg skal virke oppkvikkende. Jeg kan fortelle hva slags urt det er hvis dere ikke sier det til noen og Mjödbjörn dessuten holder lovnaden sin om at jeg får smake hvis jeg noensinne skulle treffe ham. Det er:

<font size="1">Röllika</font id="size1">



________________________
...och et skitstort svärd!
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Peter » 8 april 2009, 06:52

Som också är alldeles utmärkt att krydda brännvin med!
Peter
 
Inlägg: 468
Blev medlem: 22 april 2003, 12:27
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 9 april 2009, 06:11

Tar med det på listan också . Just nu står jag i valet och kvalet. Ska jag starta ett mjöd nu, med mest torkade ingridienser och som skulle vara färdigt till sommaren, eller ska jagg avvakta till sommaren för att få färska örter, och sen får det begå sin premiär till säsongen 2010. Men jag återkommer när jag har bestämt mig
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net