Albrechts bössor testade, när vi var i Varberg, att laga några av recepten i fält. Det finurliga med boken är just att den har två receptmodeller till varje. Ett för modernt kök och ett för fältbruk.
Med endast ett stekjärn och en större gryta lagade vi bla: höna på enkelt vis, Späckad mjölk, inlagdt kött, nån frukostsak med bröd i ägg och mjölk samt någon kyckling i vin...och nått annat....
Rätterna lämpade sig utmärkt väl för att laga i fält om man har lite tid att fixa. Det inlagda köttet lades in på fredagen och åts på söndagen. Det var ett utmärkt sätt att bevara kött i fält.
Boken i sig är lätt att hitta i, luftigt disponerad och med bilder som är trevliga (trots att det är danskar på bilderna
)
Att man får två recepttolkningar, för modernt kök och för fältbruk visar att denna bok riktar sig specifikt till reenactors och andra återupplevare. Recepten är 'enkla' det är med andra ord inte bara massa adelsmat.
Albrechts bössor rekommenderar folk att skaffa boken när vi är ute och visar upp oss.
Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se