Beskrivning av vikingasvärd på engelska

Detta forum är till för diskussion kring historiska vapen, och deras tillverkning.

Beskrivning av vikingasvärd på engelska

Inläggav ErikF » 31 januari 2012, 21:03

Hej! Jag stötte på det här i en bok på engelska och undrar hur man skulle beskriva det på svenska:

<i>The five-lobed pommel, the round cap at the end of the hilt, was a Viking invention. It was used to balance the weight. So was the fuller, the groove down the center.</i>

Om någon kan hjälpa till skulle jag vara väldigt tacksam!
ErikF
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 31 januari 2012, 20:59
Ort:

Inläggav Björn Gustafsson » 10 mars 2012, 19:32

I princip kan man översätta det ungefär med:

Den femflikiga knappen, var en vikingatida uppfinning avsedd som motvikt för att balansera vikten (hos klingan). Samma uppgift hade blodrännan, den urgröpta skåra som löper längs centum av klingan.

I verkligheten var knappen en detalj som fanns långt före vikingatiden med just uppgiften att utgöra en motvikt mot klingan så att svärdets balanspunkt hamnar strax framför fästet. Den flikiga varianten som nämns dök upp kring 1000-talet då det var populärt med dekorativa detaljer på svärden i hela Europa. Minst ett svärd med just femflikig knapp har hittats i vikingagravar vilket troligen är orsaken till att man skriver som i texten du hänvisar till.

Det svenska uttrycket "blodränna" har lett till en massa dravel genom tiderna. Det påstås bl.a. att den är till för att leda bort blodet så att klingan inte ska fastna av det undertryck som förmodas bildas i ett sticksår, men det är bara rent nonsens. Den verkliga uppgiften är att göra klingan lättare utan att hållfastheten försämras. I vissa fall kan t.o.m. rännan göra klingan mer flexibel så risken att den bryts av minskar.

Om du vill läsa mer om svärd, olika typer och hur de fungerar tycker jag du ska besöka den här sidan:

http://bjorn.foxtail.nu/swords.htm

Den har visserligen inte uppdaterats på länge men det som står där är både lättläst och korrekt såvitt jag kan bedöma. Björn Hellqvist som gjort sidan är aktiv i flera olika historiska diskussionsforum på nätet, kanske även i det här?
Björn Gustafsson
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 mars 2012, 10:59
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 10 mars 2012, 21:26

Håller med Nybjörn. Blodrännorna dyker upp nordeuropeiskt svärdsmide under sen romersk järnålder och blir närmast standard under folkvandringstid. Först ser man två-tre parallella rännor men en bred ränna finns redan på svärd från danska mossoffer från folkvandringstid.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden


Återgå till VapenVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron