Att jobba med medeltid/vikingatid

Här diskuteras förutsättningar kring vår hobby.

Att jobba med medeltid/vikingatid

Inläggav Vargsyster » 13 februari 2009, 16:27

Bara en liten allmän fråga.

Om man vill jobba på något sätt i en vikingaby eller något annat sällskap som håller event, och det ska vara mer än en ideell satsning, måste man då vara utbildad arkeolog, historiker eller ha förläst sig på faktaböcker under X antal år? Borde det inte räcka i vissa fall med ett brinnande intresse och vilja att lära sig. Man behöver ju liksom inte sitta i styrelsen bara för att man vill vara med, men det verkar vara svårt med vettiga "jobb" inom den här genren utan att det ska bli så himla akademiskt. Och som marknadstomte tjänar man knappast något *skratt*

<i>They don't fear the wolf, but the wild within</i>
Vargsyster
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 16 september 2006, 15:15
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 13 februari 2009, 17:09

Utan att verka som en sur gammal gubber tycker jag att det snarare verkar standard att de som arrangerar events, marknader osv INTE har någon akademisk hum om saker...

Men ser vi rent objektivt så är det såklart svårt att konkurrera om de få jobb som finns inom svängen om man tävlar med de som har utbildning och själv bara har 'ett glatt humör' att bidra med. Som i alla branscher.



Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Vesuvius » 13 februari 2009, 18:04

Som Johan sa, man konkurrerar alltid med de som har utbildning. Jag skulle dock säga att i detta fallet är det nog inte konkurrensen i sig som är största hindet, utan att så få satsningar görs.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Vix Hq » 13 februari 2009, 18:34

Det beror ju helt på vad för sorts jobb det handlar om. Ibland är avsaknad av allt vad examen heter en klar fördel - då kan de betala mindre i lön! Men när lön betalas ut är det ändå alltid en fråga om att ha nåt att erbjuda - om det sedan är akademisk kunskap, praktisk kunskap eller entusiasm som efterfrågas beror ju på arbetsgivarens önskemål.

/Vix.
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 13 februari 2009, 20:03

Man får ju tänka på att det finns många fler med utbildning inom historia, arkeologi, kulturvetenskap och liknande än det finns jobb i de sektorerna. Du får alltså räkna med att konkurrera med högutbildade, (och dessutom med oss som har förläst oss på faktaböcker under X antal år).

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Vargsyster » 15 februari 2009, 14:50

Jo, absolut. Man konkurrerar alltid med de som är duktigare, det spelar ingen roll vad för jobb man söker.

Men om man trots det som en ung outbildad tösabit vill söka sig in i genren. Vad skulle ni rekommendera som inkörsport?

<i>They don't fear the wolf, but the wild within</i>
Vargsyster
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 16 september 2006, 15:15
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 15 februari 2009, 15:06

studier på Arkeologikum i Lund [;)]

Nä, helt ärligt så är studier säkert bra för en anställning. Men det som verkligen gäller är kontakter. Detta gäller väl i alla branscher, men nog ännu mer i denna. Se till att skapa kontakter (som du ju börjat med här nu.. ) och fortsätt med det. Prata med folk, syns, åk på events, fortsätt på marknader. många 'byar' och andra ställen har säsongsanställningar. De är mest öppna under Turist säsongen och anställer fler då. Där är nog inte så svårt att få anställning som 'statist' Efter att ha jobbat som sådant kan man kanske jobba sig upp till en fast anställning om man visat intresse och att man har något att tillföra.

Så, sommarjobb är ett bra sätt att slå sig in kanske?



Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Vargsyster » 15 februari 2009, 15:23

Hmm, ja det där med statist lät ju rätt bra. Jag står ju på Gunnes Gård på midsommar och höstar och under somrarna åker jag runt med Nordic Knights så det finns ju redan en bra grund.

"Sommarjobb" lär det ju bli i vilket fall som helst eftersom att de flesta event är under den perioden :P

<i>They don't fear the wolf, but the wild within</i>
Vargsyster
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 16 september 2006, 15:15
Ort: Sweden

Inläggav Hravnkel » 20 april 2009, 11:15

Bumpar den här tråden lite, men känner jag har ett tips som förbisetts lite i svaren hittils, och det är servicevana!

Kunskaper inom den aktuella tidsperioden är självklart jätteviktigt, och dess betydelse skall inte underskattas, men du kan också vara hur duktig som helst och inte komma någon vart om du inte kan förmedla det och uppvisa ett bra bemötande emot både barn och vuxna, intresserade som ointresserade.

Restaurang- eller butiksbranschen kan vara en god början, genom att banka in ett trevligt och avslappnat bemötande gentemot gäster/kunder i ryggmärgen så står du väldigt mycket bättre rustad.

Ett annat nyckelord är flexibilitet. Var beredd på att du kommer få göra allt, på nästan alla sådana platser kommer det att vara stressigt vissa stunder och fullkomligt dött under andra, och det gäller att visa att du kan bidra under hela tiden, och med mycket varierande arbetsuppgifter. Hur du uppnår detta och hur man presenterar det i en ansökanssituation är såklart svårt att ge ett bra svar på dock.

Lycka till!

/Björn Sundberg
Hravnkel
 
Inlägg: 15
Blev medlem: 4 november 2004, 20:38
Ort: Sweden

Inläggav SunnivaWH » 10 mars 2011, 15:09

Hei

Vi på Lofotr Vikingmuseum er på jakt etter kompetente historiske håndverkere denne sommeren.

Vi håper først og fremst å komme i kontakt med noen som driver med trehåndverk, ben og skinn, eller keramikk, men veldig mye forskjellig kan være aktuelt.

Stillingens lengde kan variere, avhengig av når du kan og hva du kan.

Vi ansetter håndverkere som skal formidle historiske håndverksteknikker til vårt publikum, samtidig som vi ønsker å få laget rekonstruksjoner vi kan bruke på museet vårt. Vi har også mye fokus på eksperimenetll arkeologi, og er svært interessert i å komme i kontakt med noen som har et spennende prosjekt de har lyst til å prøve ut - i så tilfelle er det mulig å få publisert en rapport fra prosjektet i vår nettbaserte publikasjonsserie.

Stillingene innebærer en mulighet for å arbeide med ditt interessefelt i et spennende og sosialt museumsmiljø, vi har blant annet et 83m langt rekonstruert langhus. Museet ligger i Lofoten i Nord-Norge, et område med spektakulær natur.

Les mer om museet vårt på http://www.lofotr.no/

For å høre mer om hva vi kan tilby, send meg en mail hvor du forteller om deg selv, og legg gjerne ved en cv og bilder av ting du har laget. Spre også gjerne ordet videre om du vet om noen som denne jobben passer godt for.

sunniva.halvorsen@lofotr.no

Mvh
Sunniva Halvorsen
Konservator og formidlingsansvarlig ved Lofotr vikingmuseum
SunnivaWH
 
Inlägg: 23
Blev medlem: 17 oktober 2004, 09:33
Ort: Norway


Återgå till Om historiskt återskapande



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron