En gårds areal under järnålder och medeltid

Detta forum är för diskussioner om historisk forskning relevant för återskapande av historia.

En gårds areal under järnålder och medeltid

Inläggav Vargman » 21 september 2011, 11:01

Jag är intresserad av att veta hur mycket areal en gård behövde under järnålder och medeltid. Jag har läst runt lite men inte hittat något klart svar. Jag redovisar mina kunskaper här nedan och hoppas på att någon kan fylla ut den eller ge tips om var jag kan gräva vidare.

<b>Inägomark</b>
Detta var den inhängnade marken närmast gården eller byn där man hade åkrar, slåttermark eller trädgårdsland. Att den var inhägnad berodde på att man ville skydda odlingarna från vilda djur en löst betande tamboskap. Enligt en studie om en järnåldersgård i Härjedalen om 10 personer (http://www.forntidateknik.z.se/IFT/mat/harjulf.pdf) så har en järnåldersgård i Norrland en uppodlad yta om högst en hektar och en inägomark med en radie av cirka 2,5 km vilket blir ungefär 20 kvadratkilometer eller 2000 hektar vilket jag tycker låter ganska så mycket även om man ska tänka på att det behövs stora areal för foder. Dessutom blir omkretsen nästan 16 km vilket blir en skyjävla gärsgård om uttrycket tillåts.

Enligt en studie om vikingatidens träldom (http://www.ekh.lu.se/publ/lup/67.pdf) var åkerarealen ungefär 10 hektar för en mellansvensk by om tre gårdar på 700-talet och 25 hektar på 1300-talet

<b>Utmarker</b>
Detta var de områden som låg utanför inägomarken och där man kunde bedriva svedjebruk, hämtade sin ved, jagade och kanske lät djuren beta på sommaren. Det verkar vara så att dessa delades med andra gårdar eller byar i ett område gemensamt för ätten. Enligt studien om järnåldersgården i Härjedalen var radien på denna ungefär 25 kilometer vilket blir ungefär 2000 kvadratkilometer eller 200 000 hektar. Detta låter också väldigt mycket.

Nu får jag väl precis som den Gode biskop Brask reservera mig och säga att matte inte är min starka sida och att jag mycket väl kan ha räknat fel någonstans...

<b>Försörjningen</b>
Att tänka på i övrigt är att djurhållningen och jakten stod för den största delen av födan under järnålder och medeltid. På denna sida (http://www.upptacksverigeshistoria.se/sok-besoksmal/visa/248/) står det att åkerbruket stod för 10% av födan, djurhållningen för 33% och att jakt, fiske och samlande alltså stod för 57% av födan under vikingatiden. På medeltiden hade detta ändrats till 15% för åkerbruket, 45% för djurhållningen och jakt, fiske och samlande hade sjunkit till 40%.

Nu hoppas jag alltså att någon kan bringa klarhet i detta eller ge mig tips om var jag kan finna ett svar

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Återgå till ForskningVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron