Jo den sången kommer jag ihåg, även om den var undanstoppad långt bak i minnet. Fast jag har aldrig trott att receptet var "på riktigt". Verkar bli en rejäl sats med pepparkakor, med väldigt mycket smör!
Hittat på Annas pepparkakors hemsida:
<font size="1"><i>I dagens pepparkakor finns ingen peppar, men det blandades peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. På den tiden var peppar en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten.
Att pepparkakan heter pepparkaka kan också ha sin förklaring i att peppar var det folkliga namnet på alla exotiska kryddor och att man egentligen menade kryddkaka när man sa pepparkaka.
Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är kanel, ingefära och kryddnejlika. I många äldre recept ingår även muskotblomma och paradiskorn, en ingefärsväxt från Västafrika med en pepparliknande smak. Andra kryddor som ibland finns med i pepparkaksrecept är kardemumma, fänkål, anis, pomerans, citronskal, cederolja och - peppar.
Peppar ansågs länge ha en medicinskt lugnande effekt och användes också mot matsmältningsbesvär.</i></font id="size1">
Och så diverse citat om pepparkakor från nätet, bl a
<font size="1"><i>Pepparkakan är ett av våra äldsta bakverk
Pepparkakan kommer från början från Tyskland. och man tror att den härstammar från ett slags läkemedelsbröd som tillverkades av munkar under medeltiden. Bröden ansågs vara väldigt nyttiga eftersom de innehöll kryddor och honung och folk trodde att bröden kunde bota väldigt många sjukdomar. Sedan var det ju inte så tokigt heller att de var goda och därför blev de ju väldigt snabbt populära.
Ta en pepparkaka till - så blir du snäll!
Det är här uttrycket kommer troligtvis från att man tidigare ansåg att kryddor var rena dundermedicinen. Peppar ansågs hjälpa för t.ex. nervösa besvär och hysteri. Och ju mer kryddor man använde ju mer ont kunde drivas ut ur kroppen (och kanske blev man också mindre hysterisk också). Peppar ansågs t.o.m kunna hjälpa mot matsmältningsbesvär och dålig syn!
Pepparkakor har varit lika mycket medicin som godsak!
Pepparkakans historia började redan på medeltiden. Då var det en
konstart, på kontinenten, att kunna göra så vackra kryddkakor som möjligt!
Pepparkakor i form av grisar, bockar, fåglar eller andra djur
har uråldriga anor.
Kultbröd från den hedniska tiden offrades till gudarna.
Sedan blev dessa kultbröd till skulpterade vetebrödsbullar som
i jultid gavs bort till barn och fattiga.
I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns ett recept på små pepparkakor.
Kryddorna hon använde var bl a muskotblomma, kanel, nejlikor och
paradiskorn. Som jäsningsmedel hade hon något som kallades sal tartari,
uppblandat med rosenvatten.
Från början var basen i pepparkakor: honung och kryddor.
I dagens pepparkakor finns varken honung eller peppar!
Honungen har ersatts med sirap. Pepparn försvann under 1700-talet. </font id="size1"></i>
Man får väl ta infon med en nypa salt [;)], det är lite dåligt med källhänvisningarna...
Det påstås också att peppar var ett samlingsnamn för diverse kryddor. Kan det stämma?
Jag hittade faktiskt ett recept också, men om det har någon äldre historisk bakgrund framgår tyvärr inte: