Sitta och sova

Detta forum är till för diskussion om tillbehör, husgeråd, köksutrustning, tält, sängar och annat som inte hör till kläder och dräkt.

Inläggav Ylva-li » 18 juni 2008, 12:29

"den egentliga anledningen var att man hade <i><b>en massa bizzarra frillor </b></i>under vissa epoker "

Förlåt mej, men jag gjorde en totalt galen assosiation.
Frillor = älskarinnor
Assosiationskjedjan blev lite ... vågad ... [:D]
Ylva-li
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 26 juni 2007, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Sara Lundström » 18 juni 2008, 13:22

Är det någon av er som sovit i en sådan här skåpsäng? Ett av husen i Skansens Moragård är möblerat med kopior, snarare än allmogemöbler i original. Där blev jag och en väninna nedbäddade i skåpsängen av en snäll guide. Tuppluren var mycket god, och jag kan intyga att man kan sova alldeles utmärkt bra i halvsittande (som det ju handlar om) ställning.
Sara Lundström
 
Inlägg: 645
Blev medlem: 11 maj 2003, 19:55
Ort: Sweden

Inläggav Runristaren » 18 juni 2008, 18:58

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Sara Lundström</i>

Är det någon av er som sovit i en sådan här skåpsäng? Ett av husen i Skansens Moragård är möblerat med kopior, snarare än allmogemöbler i original. Där blev jag och en väninna nedbäddade i skåpsängen av en snäll guide. Tuppluren var mycket god, och jag kan intyga att man kan sova alldeles utmärkt bra i halvsittande (som det ju handlar om) ställning.


<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Testa en månad [;)]

www.runristare.ax
Runristaren
 
Inlägg: 373
Blev medlem: 23 oktober 2006, 07:14
Ort: Finland

Inläggav gaspod » 20 juni 2008, 19:18

Det kan inte vara så att man satt, inte därför att man ansåg det livsfarligt att ligga, men att det ansågs osunt? Man dog således inte av att ligga men det var skadligt...
gaspod
 
Inlägg: 38
Blev medlem: 27 april 2007, 23:35
Ort: Sweden

Inläggav MBN » 7 juli 2008, 22:52

Jag kan ju tänka mig att många hade ofta problem med luftvägarna på något vis, både förkylningar och rökförgiftade lungor. Genom detta kunde det lätt bli att man generellt hade högt huvudläge medan man sov, och sen höll man sig till det av hälsoskäl.
Av egen erfarenhet kan jag säga att det är mycket lättare att andas halvsittande än raklång om man har problem med lungorna. Jag får inte en blund om jag inte pallrar upp med kuddar bakom mig när jag är ordentligt förkyld.
MBN
 
Inlägg: 124
Blev medlem: 26 januari 2007, 10:36
Ort: Sweden

Inläggav Fiskinfluensan » 6 juli 2011, 19:19

Vad vet vi om dessa stora kuddar och bolster? Jag blir ju nyfiken på att prova en sådan säng och sovställning!

"Du kan smörja in mig i honung och kalla mig Farbror Fisk!"
Fiskinfluensan
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 2 november 2010, 09:38
Ort: Sweden

Inläggav Haluarðr » 8 oktober 2011, 11:03

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Martina</i>

Sängarna från Oseberg och Gokstad är jättekorta, så dem satt man säkert i. <hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Den mest kjente sengen fra Oseberg, som det er gjort en kopi av, har et indre mål på 1,65 m. (Osebergfunnet Bind 2, s. 82)

Indre mål på de andre sengene:

Seng 192: 1,62 m (Osebergfunnet Bind 2, s. 90)
Seng 234: 1,60 m (Osebergfunnet Bind 2, s. 90)

Gokstad:

Gokstad 1: 2,3 m (Osebergfunnet Bind 2, s. 102)
Gokstad 2: 1,43 m (Osebergfunnet Bind 2, s. 90)

Sengene fra Oseberg varierer altså fra 1,60- 1,65 m.
Kvinnene fra Oseberg målte ca. 1,53 cm (http://www.khm.uio.no/utstillinger/levd_liv/#anchor_3)
Mannen fra Gokstad var 1,81 m – 1,83 m høy (http://www.khm.uio.no/utstillinger/levd_liv/#anchor_3)

Konklusjonen blir da at både sengene fra Gokstad og Oseberg tillater at man ligger helt utstrakt, forutsatt at sengene er tiltenkt de som ble begravet. Det eneste unntaket er den korteste sengen fra Gokstad, men den er så kort at den umulig kan ha vært tiltenkt Gokstadmannen. Det skal sies at den sengen det ble funnet rester av inne i gravkammeret på Gokstad ikke var en av de overnevnte senger. De to overnevnte sengene ble funnet utenfor gravkammeret. Sengen i gravkammeret vet man ikke lengden på (Nicolaysen 1882:46). Det samme gjelder for Oseberg; her ble det også funnet rester av en seng/senger i gravkammeret, men den/de var det kun få rester igjen av (Osebergfunnet Bind 2, s. 93- 95).
Haluarðr
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 7 december 2009, 18:16
Ort: Norway

Re: Sitta och sova

Inläggav durand » 20 oktober 2015, 11:56

Hej där. Hittade denna gamla fråga om varför man hade korta sängar som man satt och sov i förr i tiden. En förklaring som föreslås skulle kunna vara att där fanns en rädsla för att man skulle kvävas av sina kroppsvätskor. Det kan låta skrockfullt men var antagligen helt sant. Det är nämligen så att än idag riskerar man att kvävas av sina kroppsvätskor. Kroppsvätskorna man pratar om är förmodligen inte blod, svett och galla utan spyor. Att kvävas av sina spyor är något som varje person som somnar in i horisontalläge redlöst berusad riskerar att göra. Som logoped träffar jag sällan denna kategori men varje vecka träffar jag personer som när de vaknar på morgonen är irriterade i halsen och som då har behov av att harkla undan slem som bildats under natten. Orsaken till detta är oftast att man har nattlig reflux. Magsaft har genom en allt för slapp magmun läckt ut från magen, runnit vidare genom den horisontala matstrupen och spillt ner i luftstrupen. Med åldern ökar risken för reflux men Hur, Vad och När man äter är också av stor betydelse. Viktiga råd för att undvika reflux är Undvik att äta stora måltider sent. Undvik stora mängder salt fet och rökt mat. Undvik stora mängder alkohol och sist men inte minst. Ha högt huvudläge när du sover. Om man besöker Ornässtugan och där får beskrivet hur en festmåltid gick till på Gustav Wasas tid förstår man att risken för reflux efteråt var överhängande. Det serverades mängder av olämplig mat och alkohol. Man hade en specifik kräkränna ner till grisarna på våningen under. Man söp sig redlös. Det enda rätta man gjorde och som säkerligen räddade livet på många var att sova med högt huvudläge. Så i synnerhet de burgna på den tiden hade skäl att sova sittande. När motboken kom och när vi kunde äta färskvaror året om är två viktiga skäl till att inte behöva sova sittande. Ett annat bra skäl till högt huvudläge är att det minskar risken för snarkning och apnéer, korta andningsunderhåll, som i sig kan vara livshotande, inte genom kvävning men det höjer blodtrycket till farliga nivåer. Detta skäl är nog minst lika giltigt idag som förr så det kan inte förklara varför bruket av sittsängar upphörde.
durand
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 19 oktober 2015, 11:58

Föregående

Återgå till Bostäder och husgerådVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron