Enbärsdricka, om man kan göra det på "vildjäst"?
Recept som jag hittat på nätet:
1 liter enbär
några små kvistar enris
1 dl humle
1/2 hg jäst
8 liter vatten
Enbären krossas och får ligga i blöt över natten. Enriset och humlen tillsättes och det hela får koka 1/2 timme. Silas. Jästen röres ut i lite ljummet vatten och rörs i när drickan svalnat. Buteljeras och får stå i rumstemperatur tills jäsrand bildats. Buteljerna korkas och hartsas och får stå svalt några dagar. Sötas med lönnsirap vid serveringen.
Läs på Linné on line:
http://www.linnaeus.uu.se/online/lakemedel/nordbor.html
"Pors användes förmodligen redan under brons- och järnåldern i Danmark för att krydda jästa drycker. Man har hittat en näverspann med intorkade rester av en dryck bestående av tranbär eller lingon, något vete, körtelhår av pors samt frömjöl av bl a lind. Mängden pollenkorn (från honung) tyder på att drycken var ett mellanting av mjöd, bärvin och öl. Ytterligare fynd av liknande kärl tyder på att drycken var vanlig under äldre järnålder (ca 200 eKr). Man drack den troligen bara vid festligare tillfällen."
"Under Gustav Vasas tid drack man minst en kanna (2,6 l) öl per dag då maten var salt. Det gällde både män och kvinnor. Redan före 1500-talets slut dracks porsöl och annat surrogatöl bara av allmogen medan kronans män drack humlat öl."