Nejonöga och rökhus

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Nejonöga och rökhus

Inläggav Hagöf » 10 juli 2006, 09:57

Nejonöga (dialektalt: nätting) kallröks fortfarande på några ytterst få platser i Västerbotten. I Klabböle, strax utanför Umeå, håller man just nu på att ladda upp inför höstens fiske och rökning. Dock har fiskbeståndet minskat kraftigt under många år och tillgången täcker inte efterfrågan. Kallrökningen görs för att fisken ska hålla längre och tillagas sen ofta stekt. Klassiska ingredienser som en och al används för att sätta smak på röken. Det finns ett speciellt byggnadsbestånd som kallas rökhus vilka enbart används till att röka nätting i. Avsaknad av nätting-rökning ger givetvis till följd att även rökhusen försvinner då de inte brukas. Dock finns det hela arton dokumenterade rökhus i Klabböle.
Hagöf
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 juli 2006, 09:48
Ort: Sweden

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net