Sida 1 av 1

Pottaska

InläggPostat: 7 december 2006, 16:59
av Per Runberg
Någon som har ett bra recept. Björkaska har jag gott om.

InläggPostat: 7 december 2006, 20:09
av Långe
Tag din fullständigt förbrända aska och tillsätt vatten. Sedimentera av eller filtrera och torrkoka vattnet. Salturfällningen du får är då förhoppningsvis kaliumkarbonat dvs pottaska. Upprepa proceduren med det som finns kvar av askan tills du inte får någon salturfällning från vattnet.

InläggPostat: 7 december 2006, 20:16
av Karin
Använder man pottaska i mat? Jag blandar säkert ihop det med någonting, men jag tänker på färg att måla svart med.

Karin

InläggPostat: 7 december 2006, 20:21
av Långe
Pottaska användes som rengöringmedel, tänk klorin, eller som betmedel när man färgade tyg.
Kom just på att det finns ett lätt sätt att kolla om det är pottaska man får fram, saltet färgar en låga lila. Så det är bara att plocka fram sin platinatråd och gasbrännare ;) Man kan nog även tillsätta lite av saltet i sprit och tända på fast det blir svårare att se.

InläggPostat: 7 december 2006, 23:39
av Per Runberg
Tack för receptet. Jag har gjort lut med gott resultat tidigare av min aska. Man får väldigt väl utbränd aska i en riktigt eldad kakelugn.

Ja pottaska har använts i matlagning ungefär på samma sätt som bikarbonat. Jag har bl.a. gamla pepparkaksrecept som innehåller pottaska utrört i brännvin eller vatten.

InläggPostat: 8 december 2006, 12:35
av Långe
Låter logiskt, det med bikarbonat. Man lär dock behöva dubbelt så mycket pottaska som bikarbonat i recepten...
Andra "kul" användningsområden är att man kan göra Piezo-elektriska kristaller med bl a pottaska och nånting till som jag såklart glömt.. En smula OT men men ;)

InläggPostat: 30 april 2007, 11:27
av kraka
Kom bara att tänka på att lut är väldigt användbart då man ska tilllaga lavar och rötter. De blir godare om man lakar ur dem först, de kan ju vara lite beska annars. Det går visserligen att använda bara vatten, men inte med lika bra resultat.
Bra kunskaper att ha när svälten kommer...

InläggPostat: 3 maj 2007, 19:28
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by kraka</i>

Bra kunskaper att ha när svälten kommer...
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ja, når kommer egentlig den svälten som alle vi historisk mat-nerder venter på? Den som gjør at vi står der og skratter med kunnskapen vår mens alle andre går sultne...

Når svälten kommer blir vi konger, dere. [:o)]