Sida 1 av 1

Böcker (tips mm)

InläggPostat: 6 januari 2007, 13:46
av Månia
Någon som har någon erfarenhet av denna bok?
Mat och dryck i forntid och medeltid, Lars O. Lagerqvist [ISBN 9187064421]

InläggPostat: 14 januari 2007, 21:00
av Lilliwin
Jovisst, vad vill du veta?

InläggPostat: 17 januari 2007, 14:25
av Månia
Är den användbar, relativt historiskt korrekt och så... Är det recept, eller bara info om vad man åt? Om det är recept, hur lättanvända är de... etc. etc.

InläggPostat: 18 januari 2007, 18:34
av Mörkveden
Precis lånat nämnda bok på biblioteket o bara hunnit bläddra igenom den än. Historiska muséet är medutgivare o har visst korrigerat en del. Verkar handla mest om förutsättn. för matlagning under olika epoker, vilka råvaror som fanns, vilka "tekniska" möjligheter man hade att tillaga o lagra maten.Sist finns ca 15 recept, dock inte m ngr större exakthet ang. måttangivelser/tillvägagångssätt, så man ska inte vara ett blåbär i köket om man ska ha glädje av dem. "Vikingars gästabud" är ju mer en "riktig" kokbok, (hur historiskt korrekt den är vågar jag däremot inte svara på. Goda recept är det iaf.)

InläggPostat: 18 januari 2007, 23:27
av Lilliwin
Kan bara hålla med. Det är främst en bok om mathistoria, inte en kokbok! Många bilder o beskrivningar på matlagning i olika tider, men också på dukningar, kök, redskap.
Recepten är mest tagna ur kokböcker frän 12-1300-talet, med referenser och kommentarer. Men mängderna angavs inte så noga på den tiden och, som Mörkveden säger, inte heller i den här boken.

Vill du bara ha recept så är "Medeltida recept på modern svenska" bättre, om än kanske inte lika HK.

InläggPostat: 28 februari 2007, 21:03
av karin c
Jeg er ret glad for "Middelaldermad" af Bi Skaarup og Henrik Jacobsen. Men den er jo altså dansk, så jeg ved ikke om den er tilgængelig for jer.

ca. 30 sider med middelalder-madhistorie. Og 99 opskrifter med den oprindelige tekst og kildegengivelse(!) og en nudansk kogebogsbeskrivelse med mål.

Karin C