av Kaylaza » 5 februari 2009, 16:12
Saltning av skinn skall ske innan beredning. Man kan även torka, frysa eller kalka det (kalk är en avhårningsmetod). Innan något av detta gjorts kan skinnet inte garvas (strukturen i huden som måste förändras).
Man kan mjukgöra skinn utan att ha garvämnen på det, som Martina berättade -då går det under benämningen råräckning (=räcka ut skinnet rått).
Rökning av skinn har inte så mycket med själva garvningsprocessen att göra, utan man brukar garva först och röka efteråt. Visserligen så har ju rökning en konserverande effekt, men garvning betyder ju att man tillför garvämnen på något sätt, vilket inte är fallet med rökninhg.
Ett skinn som blivit rökt får den fantastiska egenskapen att det inte hårdnar efter att det blivit blött (ex. fått ligga ute i regn ). Man slipper alltså mjukgöra det igen.[:D]
Ett exempel på skinn som brukar rökas är sämskskinn. De blir otroligt mjuka och kan med fördel anvädnas till kläder utan något större behov av att ha tyg mellan huden och skinnplagget, och eftersom sämskskinn inte har narv som stöter ifrån sig regn o dyl. är det viktigt att det inte blir hårt efter för mycket fukt.
Vill man fettgarva utan att använda hjärna kan man som påpekats använda avokado. Det fungerar också alldeles utmärkt att ta äggula+olja, sältran eller annat bra fett. Jag har hört att man för ett par hundra år sedan använde sig av härsket smör, men har inte provat denna metod själv.[:)]