För det mesta behöver man ingen gradering på sitt mätverktyg. Den mesta mätning sker med handen, en pinne som man sätter tummen på och måttar av, en kvist eller grässtrå som man bryter i rätt längd och sedan slänger, eller dylikt. Skall man göra många bitar i samma längd kapar man en pinne i rätt längd, skär några hak där det skall vara t.ex. tapphål, och använder som mall. Detta sparar tid och minneskapacitet (var det 15 eller 17 fot?)
Ibland behöver man dock enheter och då är det bra med en tumstock. Svårare än så är det inte (undvik dock en modern vikbar).
Jag har en en-fotare i fickan vilket jag tycker är smidigt. Bilder på byggmästare visar även att det är vanligt med en-alnare. Lite längre måttstänger som är bra att ha är en famn (3aln) och en stång (5aln).
För längre mått är det bättre med snöre med knutar som Karin och Martina skriver. Man kan lätt dela en sträcka genom att vika snöret, ingen avancerad matte, ta ut räta vinklar (egyptisk triangel), loda och få raka linjer.
Markerar långa raka streck gör man med snörslå, mindre vinklar med vinkelhake. Det har inte hänt så mycket på verktygsfronten dom senaste 1000 åren som man kanske kan tro.
Det finns många fynd av ritsar från medeltid och det blir tydligare än att bara dra med kniven. Själv använder jag dock mest kniv och yxa eftersom jag inte orkar släpa på ytterligare ett verktyg.
12 skrupler = 1 linje
12 linjer = 1 tum (moderna tumstockar med inch har 16 linjer)
6 tum = 1 kvart
12 tum = 1 fot
24 tum = 1 aln
3 aln = 1 famn
5 aln = 1 stång
Att ha 12 som bas är mycket bättre än 10 eller 16.
12 är jämnt delbart med 2, 3, 4 och 6.
16 är jämnt delbart med 2, 4, och 8.
10 är jämnt delbart med 2 och 5.