Laggade kärl

Detta forum är till för diskussion om tillbehör, husgeråd, köksutrustning, tält, sängar och annat som inte hör till kläder och dräkt.

Laggade kärl

Inläggav Fiskinfluensan » 2 april 2012, 12:48

Jag har fått för mig att det vore ett bra MNTprojektarbete nu under våren.

Jag undrar dels om ni har förslag på litteratur att kolla upp, personer att fråga om råd och om ni har tips om tillvägagångssätt och saker att tänka på. Jag har också en mer specifik fråga om materialet och dess fuktighet:
Jag vill hemskt gärna lära mig att klyva ut stavarna själv, och lämpligt nog har det ganska nyligen fallit två tallar på skolans område. Dock ska materialet enligt beskrivningen jag har till min hjälp vara möbeltorrt, dvs 5-6% fuktighet, och därmed torkas i rumstemperatur i ca 3 månader. Projektarbetet bör vara färdigt om en dryg månad. Är det möjligt/lämpligt att snabbtorka materialet, och hur bör jag då gå tillväga för att inte förstöra det? Är det möjligt/lämpligt att göra mitt laggkärl med fuktigare virke? Min lärare hade en teori om att då laggade kärl främst används till fuktiga varor och även bör förvaras i svala fuktiga miljöer snarare än inomhus gör det inget om virket aldrig torkats helt.
Har någon några tankar om detta? Borde jag tänka om och se mig om efter virke att köpa istället?

/Julia, som känner att hon har tagit sig vatten över huvudet.
Fiskinfluensan
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 2 november 2010, 09:38
Ort: Sweden

Inläggav Heinrich H » 2 april 2012, 18:42

Hej
Om du klyver fram virket så kan det torka snabbt utan större problem.http://pfollansbee.wordpress.com/Här finner du mycket info om kluvet trä som material.
Heinrich H
 
Inlägg: 183
Blev medlem: 20 februari 2004, 10:12
Ort: Sweden

Inläggav Olov » 2 april 2012, 18:46

Jag tror att du ska ha en väldans tur om de träden duger till att göra laggkärl av. Av vad jag har förstått ställs tämligen höga krav på virkeskvalitén.
Libris är annars ett bra ställe att leta litteratur: http://libris.kb.se/hitlist?q=AMNE%3A%28Laggning%29
Olov
 
Inlägg: 345
Blev medlem: 20 juli 2004, 19:16
Ort:

Inläggav Haluarðr » 2 april 2012, 18:56

Spennende prosjekt! Jeg splittet selv noe furukubber forrige vår som jeg denne våren har tenkt til å bruke til lagging. Jeg har kopiert to bøker:

*Tredreiing og lagging: verktøy og arbeidsmåter av Ivar Flatum
*Lagging på gammel og ny måte av Johann Hopstad

Den første fokuserer mest på den moderne måten å lagge på, mens den siste viser både den gamle og den nye måten, og er derfor mest interessant for meg.

På svensk ser jeg at dere har to bøker som heter: "Spån, svep och lagg: tre tekniker i trä" av Gert Ljungberg, Inger A:so n-Ljungberg og "Lagga och svarva" av Bertil Ljungqvist.

Min erfaring med splittingen er at veldig mye er ubrukelig pga. kvist og vridning i veden. Særlig hvis man skal lage store kar er det viktig at treet er rettvokst (noe som er vanskelig å se før man har splittet).

I den ene boka jeg har står det at materiale må være tørt. Hvis du bruker fuktig materiale vil bandene (gjordene) falle ned når materiale tørker. Hvis du kjøper planker vil ikke disse være radielt kløyvd og de vil derfor ikke egne seg til flytende varer med mindre du jukser og bruker lim.
Haluarðr
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 7 december 2009, 18:16
Ort: Norway

Inläggav Thomas Hagaeus » 12 april 2012, 21:46

Om det är en radiellt kluven bit trä kan den inte ta skada av snabbtorkning. Lägg det på elementet. Om du inte skall göra en tunna eller stort kar är det nog inte så svårt att få ut ämnen mellar kvistvarven.

Här kan du titta på några som kan:
http://svtplay.se/v/1371069/oppet_arkiv ... 1,f,103007
Thomas Hagaeus
 
Inlägg: 180
Blev medlem: 15 juli 2004, 13:51
Ort: Sweden


Återgå till Bostäder och husgerådVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net