Sida 1 av 1

grend

InläggPostat: 2 oktober 2005, 10:44
av Nastja
Jag sysslar med svensk historia, ocksa med stockholms historia under medeltiden. Men jag kommer inte fran sverige sa saknar ngra viktiga bocker och ibland ar det omojligt att hitta nodvandig information pa net. jag har ngra fragor:
Ligger gramunka grend brevid sanct laurentij grend i stockholm? Var de korsade?

InläggPostat: 2 oktober 2005, 17:40
av mah-kahn
Hittar just nu inte St Laurentii gränd (och känner inte till den sedan jag bodde i Gamla Stan). Gråmunkegränd ledde från Västerlånggatan till nuvarande Riddarholmsbron och borde därmed korsa Lilla och Stora Nygatan, innan den gick ut genom stadsmuren.

Men jag sitter nu inte med någon medeltida karta/stadsplan framför mig, utan bara tänker på hur det ser ut idag. Någon annan här kan säkert mer. Lycka till! [:)]

InläggPostat: 5 oktober 2005, 16:26
av Nastja
tack!![:)]

InläggPostat: 5 oktober 2005, 18:16
av Angus Maciomhair
Jag lyckades hitta följande i [url="http://runeberg.org/wrangsto/0494.html"]Stockholmiana I-IV, sid. 384[/url] av Fredrik Ulrik Wrangel, under Projekt Runeberg:

"... S:t Laurentii gränd, en del af nuv. Storkyrkobrinken, som kallades S:t Laurentii eller S:t Larses gränd efter S:t Laurentii gille. Detta namn, som förekommer redan på 1400-talet, försvinner egentligen tidigt på 1600-talet, ehuru det i några handlingar från 1620-, 40- och 60-talen anträffats. Det ersattes af namnet Gamla Skolstugugränden, se not 15. ..."

"15. Gamla Skolstugugränd kallades från 1570-talet den mellan Västerlånggatan och Riddarhustorget löpande delen af nuvarande Storkyrkobrinken."

Tittar man på en modern karta med gatorna utmärkta så ser man [url="http://kartor.eniro.se/query?what=map&ax=&asearch=1&streetname=gr%E5munkegr%E4nd%2C+stockholm"](Stora) Gråmunkegränd[/url] och [url="http://kartor.eniro.se/query?streetname=storkyrkobrinken&what=map&asearch=1"]Storkyrkobrinken[/url]

Vad "Gråmunkagränd", nuvarande Stora Gråmunkegränd, hette tidigare, har jag dålig koll på, likaså den ursprungliga sträckningen på Storkyrkobrinken och hur den motsvarar den moderna.
Vilken tidsperiod är du intresserad av?

Lycka till.
/Angus

InläggPostat: 6 oktober 2005, 17:33
av Nastja
jag laser stockholms stads tankebocker 1544-1568 och det star dar sa, att en man i protokollsrubrik namnas som NNN i Gramunkagrend men vidare i texten namnas han som NNN i S:t Laurentii grend. tro inte att det ar fell (men kanske) - om de grander krossades och hans hus stod pa bada grander sa skrivare kunde namna honom pa olika satt. det ar viktig for att jag ska giva kommentarier till det (ar det bara fell eller det finns en annan mojligheten att tolka)