Fornbyn i Haninge - Erbjudande om arbete

Här diskuteras förutsättningar kring vår hobby.

Inläggav Ny Björn » 8 mars 2008, 14:09

1100-talsdateringar och vikingatid är iofs inget som direkt motsäger varandra. Om man använder arkeologiska tolkningsramar så är den klassiska skolboksdateringen med slut i september 1066 lika föråldrad som morgonpsalm till tramporgel (fast vem vet - de senare kanske återinförs snabbt som ögat iochmed det rådande debattklimatet...).
De vikingatida kulturinfluenserna försvann inte samtidigt och i vissa enklaver, t.ex. Gotland, räknar man gränsen till 1100-talets mitt. Att 1135 figurerar som vikingatida i Fotevikens fall har nog iofs mer att göra med att man vill ha skärmytslingen vid Foteviken till vikingatida än med direkt kulturella faktorer...

/N B
Ny Björn
 
Inlägg: 1574
Blev medlem: 16 september 2002, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav miklagard » 8 mars 2008, 18:10

Jag håller med om att de vikingatida kulturinfluenserna inte försvann år 1066 utan att en flytande övergång skedde, kanske ända fram mot mitten av 1100-talet
miklagard
 
Inlägg: 123
Blev medlem: 13 februari 2006, 14:03
Ort: Sweden

Inläggav miklagard » 19 mars 2008, 11:03

Eftersom John-KB på tråden ”vikingastaden Svitjod” tog upp en väldigt angelägen fråga svarade jag på denna tråd. Då det är väldigt angeläget att detta ventileras och förstås rätt har jag nu kopierat fråga och svar och återger det nedan på vår egen tråd:
..............................................................................
John- KB:

Så här i efterhand med lite mer info (via media) om projektet så får åtminstone jag en viss känsla av tveksamhet inför den typ av projekt detta skulle blivit och säkert blir. Inte avseende visionen. Den är det inget fel på.

Det är istället organisationsformerna och hur de presenteras eller rättare sagt inte fullt ut presenteras som bekymrar mig. Konceptet vet vi nu var: Vinstdrivande företag skall tjäna pengar på vikinganläggning. Du kommer, betalar och bygger ditt hus, allt utan kostad för företaget som sen nyttjar det som del av sin verksamhet. Vad du får igen utom att ha tillgång till dit hus står utan förklaring. Det finns ju mängder av sätt att få igen en sådan investering som ett husbygge innebär. Avtalsreglerad vinstdelning, är ett av många exempel och det är ju fullt möjligt att företaget Rosersbergs slott Evenemang AB hade för avsikt att skriva avtal om husbygget. Roland Storm som omnämns i artikels som del av satsningen sitter enligt hemsidan i styrelsen för Föreningen Stockholmsbriggen för vilken han tidigare också varit ansvarig för nyemission av aktier. Briggen har ju en utmärkt tydlig och transparent organisationsform som funkat. Ta efter den kanske?

Men när inget om avtal antydes (de behöver ju inte meddelas i detalj bara som ett koncept), företagsnamnet bakom satsningen aldrig gavs och ingen hemsida fanns att se blev folk naturligtvis skeptiska. Vad har jag för rättigheter enligt lag etc. om jag eller min förening bygger? Frågan -varför skall jag bygga där och inte i min trädgård?- förblev därmed i viss utsträckning obesvarad och skepsisen inföll sig hos flera, en sund sådan tycker jag i brist på information.

Att Viking, (av allt att dömma Malin Frogner som är registrerad på numret som anges, tillsammans med Puh Frogner), väljer att skriva inkognito gör inte tilliten större. Varför inte gå ut med namn? Man undrar ju: Vad finns det att dölja? Är det en luring på G?

Ni skulle tjäna på större öppenhet inför nästa försök.

John Rydqvist - KB

.............................................................................

Miklagard:

Hej John-KB,

Det var ju du som genom att fråga om läget för Fornbyn i Haninge fick igång en tråd där allt uppdaterades. Nu har du tagit upp ännu en angelägen fråga i sammanhanget.

Tryggheten vid husbygge är ju något som vi vet har diskuterats mycket bland vikingaföreningar. Väldigt viktigt är att ett sådant förslag till samarbete (som vi kom med för två år sedan) inte missuppfattas och kan tros vara en form av utnyttjande. Det gäller naturligtvis både Svitjod och Fornbyn i Haninge.

När det gäller oss, d.v.s. Fornbyn i Haninge, strävar vi efter ett samarbete som gynnar alla, blir ett ömsesidigt givande och tagande och som skapar trygghet. Framför allt måste vi förklara oss så tydligt att alla misstankar om utnyttjande aldrig uppstår hos vikingaföreningarna. Jag bifogar vårt erbjudande som finns på Arkeologiforum, då jag förstår att alla inte känner till Arkeologiforum:
-----------------------------------------------------

INTRESSEANMÄLAN FÖR HUSBYGGE I FORNBYN I HANINGE

Som ett led i det avslutande arbetet vill vi nu erbjuda vikingaföreningar, grupper och enskilda personer möjligheten att få bygga sitt eget hus i vikingastaden. Antalet hus för detta ändamål måste begränsas. Skälet till att vi går ut med detta erbjudande är att vi vill ha denna urvalsprocess avslutad innan byggstart och att vi vill ge vikingagrupperna tid att förbereda sitt engagemang. Jag vill stark poängtera att vi eftersträvar ett långsiktigt samarbete med stort engagemang. Anmälan är inte på något sätt juridiskt bindande. Detta erbjudande är ett led i vår strävan att Fornbyn i Haninge skall kunna bli de svenska vikingaföreningarnas/gruppernas egen hemvist, åtminstone från mellansverige och norrut. Södra Sverige sköter Foteviken på ett utomordentligt sätt.

Förutsättningar:

Fornbyn står för följande:

* Allt byggmaterial utom lös inredning.
* Arbetsledning.
* Formgivning av husen. Dock kommer de utvalda grupperna att få stort inflytande över storleken och den slutliga utformningen av sitt hus.

Vi önskar att vikingaföreningarna/grupperna står för följande:

* Allt byggarbete vilket utförs i samverkan med våra arbetsledare.
* Lös inredning och utrustning till husen (kan medtagas).
* Detta blir en publik anläggning. Det innebär att ordningsregler blir nödvändiga under öppettid. I första hand gäller detta tidsenlig klädsel, tidsenlig utrustning och förbud mot synlig modern utrustning.
* Ett korrekt uppträdande som inte skadar fornbyn.

Vi ger vikingaföreningarna/grupperna följande:

* Full nyttjanderätt till sitt hus under säsongen (öppet vårdagjämning till midvinterblot).
* Grupperna kommer att få tillfälle att syssla med sina hantverk och aktiviteter.
* Möjlighet att få sälja era hantverk kommer att finnas. Dock förutsätter vi att försäljningen sker på ett sätt som är skattemässigt korrekt.
* Grupperna får ved för uppvärmning av huset och brasor.
* Möjlighet kommer att finnas för träning i vikingatida fighting och andra aktiviteter.
* Möjlighet att till fornbyn sälja kvalificerade hantverk av alla slag.
* Plats för tältläger kommer att finnas för de som inte ryms i huset.
* Frikort till anläggningen.

Projektgruppen kommer att skapa den nödvändiga tryggheten för de som väljer att bygga eget hus i Fornbyn. Detta samarbete skall fungera så att alla trivs och får stort utbyte av sitt engagemang.

Stockholm den 18/2 2008

Ronny Hedman, Projektledare för Fornbyn i Haninge
Tel: Dagtid: 08-530 283 19
Mobil: 070-760 18 30
Mail: ronnyhedman@bredband.net
miklagard
 
Inlägg: 123
Blev medlem: 13 februari 2006, 14:03
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till Om historiskt återskapandeVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron