Sorry for offtopic - I do not understend anything at sweddish websites
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
TEKNIK SOM TAR TID
På Jobs Handtryck gör formgivarna ett mönster var per år. Varje färg kräver en tryckram som spänns med tunn gas-väv. Väven målas för hand med blå täckande lackfärg överallt där den aktuella färgen inte ska gå igenom. Det fullständiga mönstret ses endast på den ram som används vid bottenfärg ¬ningen av tyget.
Lagarbete är ett måste. När mönstren väl är färdiga ska de tryckas. Här trycker fyra man femtontusen meter på ett år. Det är vad en man kan trycka om dagen inom industrin. En fördel är att på handtryckeriet kan man trycka betydligt fler färger än industrin klarar och rapporterna kan ha nästan vilka längder som helst. Cirka tvåhundra mönster trycks idag och alla har olika rapportlängder!
Längs de två trettio meter långa tryckborden sitter så kallade ryttare som ställs in exakt efter ramarna. Det tar en halv dag att ställa in dem för hand, så att inga skarvar uppstår, och där¬för trycks alltid trehundra meter av ett mönster innan man ställer om ryttarna för nästa blomsterarrangemang.
Med hjälp av en räkel dras färgen ut över väven; för det krävs två man, en på var sida om bordet. Man lägger ramen över varannan rapport för att färgen ska hinna torka något. Det betyder att ett tryck med åtta färger kräver sexton varv runt bordet av tryckarna. Efter tryckningen får tyget ligga en stund på det varma bordet som är täckt av gummi och ylle¬filt. Sedan får det torka ett dygn, hängande ovanför bordet, innan det körs till Leksands Väveri där färgerna fixeras i 170 graders värme under fyra minuter. Därpå tvättas tyget med tvåltvättmedel i 90 grader, varefter det spännas (manglas).