spqr.se

Här diskuterar vi olika hantverkare och försäljare.

spqr.se

Inläggav Axel Pettersson » 14 mars 2007, 14:06

Någon som vet något om deras produkter? såg att en del rustningsdelar fått bra kritik, vad sägs det om de medeltida svärden från er som testat dem? Är de bra till HEMA, sparring och teknikdrillar? eller är de gjorda för reenactment?

MVH/Axel
Axel Pettersson
 
Inlägg: 111
Blev medlem: 21 mars 2005, 19:47
Ort: Sweden

Inläggav Öhrn » 14 mars 2007, 14:47

Deras rustningar verkar vara prisvärda och välgjorda för den pengen! :D Tittar själv på en Bascinet där. Men det finns många trådar här på forumet där någon av deras produkter utvärderas.
Men svärd, har ingen nämt något om ännu,... Kunde vara intressant!

// Öhrn
Öhrn
 
Inlägg: 240
Blev medlem: 10 mars 2006, 19:52
Ort: Sweden

Inläggav Eric Hejdström » 14 mars 2007, 18:14

Som sagt, det finns andra trådar i ämnet men genereltl är det väldigt hög kvalité på produkterna, speciellt med tanke på pris. Hanweivapnen är ju som dom är, billiga och hyggligt slitstarka men kanske inte med den bästa estetiken. Har inte provat något av dom nya svärden, men ett är på väg med posten så jag hoppas kunna få utvärdera det snart.
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Inläggav Vendel » 14 mars 2007, 18:49

Av vad jag har läst om de nya svärden så lär de hålla en ganska god kvatitet. De har jämförts med Lutels vapen, med den lilla skillnaden att de faktist är tämligen historiskt korrekta (vilket är mer än man kan säga om många av Lutels grejer).

Svärden kommer ifrån en tillverkare som kallar sig Red Gur. Ursprungstillverkarens priser är ochså rätt så mycket billigare än SPQR:S (det skiljer mer än en tusenlapp i vissa fall), plus att man slipper SPQR-loggan på sitt vikingasvärd. Länk till Gur finns här:

http://www.sword-gur.com/

En recention av några av Gurs grejer finner ni här:

http://livinghistory.ie/modules.php?nam ... opic&t=716

Erik, låt oss gärna veta hur du trivs med svärdet när det kommit.

/Vendel
Vendel
 
Inlägg: 811
Blev medlem: 22 september 2005, 00:35
Ort:

Inläggav Niclas_R » 14 mars 2007, 21:27

Hoppas ingen misstycker om jag blandar mig i denna tråd då jag inte är opartisk i målet :-) eftersom jag representerar SPQR.
Det stämmer att Jan från Tjeckien utvecklar våra svärd. Vi är distributör i Skandinavien av hans arbete.
Han är den som vi ansåg var en av dom få som kunde hålla både historisk korrekthet samt mycket god kvalité till OK priser.
Precis som Vendel nämner ligger priserna i Tjeckien något under våra, men som vi alla vet måste vi momsa och skatta för de varor som kommer från ett icke momsregistrerat EU-företag, vilket Gur är. Snabb matte ser man att det inte blir många pengar över i våran ficka, men vi ser detta som en tjänst till våra kunder och kan dessutom vara stolta över kvalitén på produkterna vilket stärker vårt varumärke, och det är ju en stor vinst i sig. [:)] SPQR loggan lär ni dock få leva med, även på vikingasvärden [;)]

Mvh
/Niclas
Niclas_R
 
Inlägg: 135
Blev medlem: 19 februari 2006, 12:44
Ort: Sweden

Inläggav olleandersson » 14 mars 2007, 21:48

Det är väl bara bra att du kommenterar saker i ämnet! Annars kan det lätt leda till missförstånd.
Vi är nog många som är glada att ni finns här i Sverige och för det jobb ni gör. Keep up the good work!

Vänligen
Olle
olleandersson
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 25 augusti 2006, 17:16
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 14 mars 2007, 23:18

Oj, oj! Det fanns ju tillochmed grejor jag skulle ha råd att beställa!
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Edvin » 15 mars 2007, 14:36

Erik> Bilder och rec hade varit toppen! Beställde du från Spqr eller från Red Gur direkt? 1700:- från Gur är ju bra pris om det är bra skit. Paul Binns är kanske ett säkrare kort men där är ju leveranstiden lite längre... (antar jag).
Edvin
 
Inlägg: 1391
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:36
Ort: Sweden

Inläggav Skalde-Tord » 26 april 2007, 12:56

Svärden ser onekligen trevliga ut.
Har dock gjort missen att beställa practial viking från Gavelins redan, måste säga jag ändå är lite besviken.
Parerstången glappar lite, och hjaltet känns plastigt.
Ska försöka fixa detta smärre problem med "skallran".
Dock undrar jag om nån kan svara angående deras brynjor.
Har en väldigt liten person, så jag har oftast problem med brynjeskjortor och dylikt, att de blir tält på mig, och således kräver vadderingen från Hel för det ska fungera.
Så, går det få den lite "anpassad" månne efter ens nätta bröstvidd osv?

I övrigt underbar sida, ska snart beställa mig en nasalhjälm därifrån.
Skalde-Tord
 
Inlägg: 512
Blev medlem: 25 april 2007, 22:26
Ort: Sweden

Inläggav Eric Hejdström » 26 april 2007, 22:32

Edvin, Jag kan bättre upp. Hör av dig nästa gång du är på ön så kan du få kolla på det! Jag köpte det från SPQR och den enda skillnaden är ju att det är en annan stämpel på klingan. Men den är så obetydlig att man faktiskt inte stör sig nämvärt på den. Tycker nog att svärdet än så länge står sig rätt bra mot Lutels faktiskt. Som Niclas redan påpekat så åker man ju på moms om man köper från Jan direkt. Dessutom har han en väntetid på nästan fem månader. Just nu sitter jag själv och väntar på mitt nya Embleton Original från Moc. Men jag kan nog våga mig på att rekommendera att köpa från SPQR. Det är grymt knepigt att kommunicera med Jan eftersom han inte pratar engelska själv. Så om man inte är tjeck så blir det klurigt... Dessutom har SPQR så bra priser att det nästan är lite löjligt...

Skalde-Tord, om du vill få bort glappet kan du testa att slå ner en bit 1,5mmm järntråd med hjälp av en platt mejsel eller dylikt i pararstången. (det är ungefär som en liten holk på både parerstång och knapp på alla Hanweisvärd...) Jag hade samma problem men när jag slog ner tråden satt det kanonbra! Samma med knappen.
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Inläggav Skalde-Tord » 2 maj 2007, 10:31

Tack Eric för tipset, skall genast ge mig i kast med detta.
Skalde-Tord
 
Inlägg: 512
Blev medlem: 25 april 2007, 22:26
Ort: Sweden

Inläggav Edvin » 3 maj 2007, 23:49

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Eric Hejdström</i>

Skalde-Tord, om du vill få bort glappet kan du testa att slå ner en bit 1,5mmm järntråd med hjälp av en platt mejsel eller dylikt i pararstången. (det är ungefär som en liten holk på både parerstång och knapp på alla Hanweisvärd...) Jag hade samma problem men när jag slog ner tråden satt det kanonbra! Samma med knappen.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Provade precis Eriks förslag att fixa glapp genom att slå ner en bit järntråd med ett platt don och rekommenderar det starkt! Mitt gamla svärd (dock på upphällningen rent utseendemässigt) fick sig en omgång och det verkar som att skrället har försvunnit. Har dock inte provat att slåss med det så jag vet inte om det håller i längden, förstår dock inte varför det skulle släppa.

Ett tips är att glödga metalltråden med gasolbrännare och platta ut den innan man slår ner den, blev betydligt lättare att få ner materialet i glipan.
Edvin
 
Inlägg: 1391
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:36
Ort: Sweden

Inläggav Kvickfot » 7 maj 2007, 11:42

Hej.
Jag hade samma problem med mitt Binns svärd, och mailade Paul, som tyckte att jag skulle lägga hjaltet på ett städ, och hamra till på hjaltet tills det nyper åt igen. Fungerade finfint, men lite putsning på hjaltet krävs efteråt om man är noga med finishen. (mina silverinlägg blev lite skadade, men inte mer än 10års reenactmentkämpande.)
Trådvarianten har hållt ett tag för mig, men glappet har återkommit. Jag passade på att byta träkaveln när jag ändå tagit isär handtaget, träet var allt lite slitet..
/Jörgen
Kvickfot
 
Inlägg: 26
Blev medlem: 7 maj 2007, 09:10
Ort: Sweden

Inläggav Edvin » 7 maj 2007, 16:54

Tjena Jörgen, kul att ha dig här!

Jag provade med lägga-på-städet-och-drämma-till knepet men hjaltet på mitt svärd måste ha varit för tjock gods i eftersom det inte hände ett jota. Jag antar att man skulle kunna värma på det men eftersom det är förtennat så skulle det nog bli trassel efteråt. Man får hoppas att trådinläggningen håller, annars är det väl dags att maila Binns och kolla kötiden till slut. :)
Edvin
 
Inlägg: 1391
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:36
Ort: Sweden

Inläggav Kvickfot » 8 maj 2007, 17:48

Hejhej Edvin, det är väldigt kul, inspirerande och givande att vara här!
Hoppas att man kan bidraga med något också.
Angående hjaltet, så var det samma för mig, först efter fler tunga slag än jag räknat med tyckte jag mig märka en förändring, och, du vet hur det är, man är ju ändå lite rädd om skönheten, men jag märkte att jag kunde drämma till rackarns hårt utan större åverkan i hjaltet eller silverinläggen, så jag bankade loss en stund till, och vips var det tight igen, så varför inte testa lite bortom tålamodet? ;) (hälsar en som tog ut hela ena motståndarlaget, 9-10st med bågen i Ale, i en av de många bataljerna i helgen.(vi var tot. 30 tränande samtidigt, Vi, Fenris, Västgöta Hird, Raner och Halsingar, säkert även några jag inte fått med)) /Jörgen
Kvickfot
 
Inlägg: 26
Blev medlem: 7 maj 2007, 09:10
Ort: Sweden

Nästa

Återgå till Hantverkare och FörsäljareVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron