Arvsfienden - historisk lajv 1700-tal

Detta forum är för annonserande av evenemang och diskussion kring evenemang.

Inläggav Fredrik Johansson » 27 juni 2012, 09:12

Apropå historiska lajv: På en annan tråd görs reklam för ett i Ulricehamn med tema år 1810.
Fredrik Johansson
 
Inlägg: 94
Blev medlem: 8 mars 2004, 21:18
Ort: Sweden

Inläggav Fredrik Johansson » 27 juni 2012, 09:19

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Martin Wallgren</i>

Nyskapande och nyskapande, vill minnas att det gjordes ett lajv i mitten på 90-talet som utspelades i trossen i GIIAs arme vid Lützen. Kaanske inte helt bra genomfört men i alla fall en idé på sammma linje.
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Japp, du minns rätt. Det var först planerat till 4-6 augusti men flyttades senare fram till 13-15 september, år 1996. Jag var med där (ett av de få lajv jag varit på). Jag gissar att framflyttningen gjorde att mycket luft gick ur arrangörerna (så jag håller med om att det int var så bra genomfört), så de verkar som att de genomförde det mycket för genomförandets skull... Fast idén var bra!

Och så fanns det väl ett lajv vid den romersk/germanska gränsen, Limes?
Fredrik Johansson
 
Inlägg: 94
Blev medlem: 8 mars 2004, 21:18
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 29 juni 2012, 11:29

Hmm... Tycker att du kanske är lite väl generalistisk vad gäller re-enactmentgrupper och förmedling, Rikard. Fotfänikan har hela tiden ett spel på gång, men vi har inga karaktärer som så. Vi är oss själva men som soldater och lägerfolk på 1600-talet. Barnen leker med tidsenliga saker, hjälper till med matlagningen. Jag skäller på de av mina pikenerare som gör fel under exercisen etc.

Sen kan vår glada profoss eller läkare berätta om antingen brott och straff eller fältskärens värv.

GIII eller Gustavianerna har sina danser, avrättningar, dueller med pistol etc. Vi har nog tämligen mycket lajv egentligen, även om vi inte tänker på det som lajv eftersom vi bara spelar oss själva. Kanhända är det här en del av en annan tradition som finns inom de militärhistoriska föreningar. Nästan alla har en förmedlande syn på det man gör. Jag vet dock att GIII också är mycket på Hardcoreevent där de marscherar, smyger i skogen och skjuter på likasinnnade etc.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Vesuvius » 30 juni 2012, 18:38

Well, jag uttalade ju mig generellt och inte specifikt om fotfänikan, så visst var det generaliserande. Jag gillar själv de teatrala inslagen, men det finns många reenactors som är lite rädda för dem.

Och ja, jag tror att det är en helt annan femma i militärhistoriska sammanhang. Jag tänker på Gettysburg etc, som ju på sätt och vis är ett slags lajv. Kanske vore det mer korrekt att säga att living history är lite mer skygga inför teater än vad reenactment är, om man ska använda orden i sin ursprungliga betydelse.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 4 juli 2012, 18:57

Ja, det kan nog ligga något i det. Fotfänikan och våra kompisföreningar i Göteborg är ju lite av varje. Vi är defenitivt Living History, speciellt Fotfänikan och Gustavianerna, men samtidigt öppna för skådespel. I vår living History ingår liksom spelen med profossen, prästen som håller korum etc. De detaljerna är vesäntliga för att förmedla viktiga bitar om den period och de personer vi gestaltar.

Men jag förstår vad du syftar på. När vi dör på slagfältet kan vi ibland spela över för att ge mer effekt, men jag vet att när jag diskuterade det på HV en gång så var bland annat vikingafolk avståndstagande då de inte såg sig göra det bara för sig själva.
Men inom de militärhistoriska föreningarna är nog uppvisningstraditionen stark. Att visa upp oss inför publik och därvid inte bara förmedla en så god bild av historien som möjligt utan också ett spel som underhåller publiken är den del av det hela.

Re-enactment är ju ett rent skådespel, även om det finns utrymme för friform inom det.

Tror du skulle gilla Fotfänikan eller Gustavianerna Rickard. Ärligt alltså. Skulle gärna ha dig bland mina pikenerare, lång och ståtlig som du är! Dessutom så behöver du inte skaffa alla prylar på studs, då vi har låneuniformer. ;)
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Skalde-Tord » 9 juli 2012, 10:02

Att gestalta en roll inom reenactment tycker jag personligen är självklart. Och med det menar jag att ta ett historikt persona som man sedan bygger sin gestaltning på, bonde som herreman, riddare som knekt. För mig ger det ytterligare en dimension till återskapningen.

Så lite mera teater, speciellt vid uppvisningar för allmänhet kan uppskattas :) Men ack ej förgglömma möjligheten att fortbilda pöbeln om historia.

"Historien är min spegel"
Jimi Marklund
Skalde-Tord
 
Inlägg: 512
Blev medlem: 25 april 2007, 22:26
Ort: Sweden

Inläggav Vendel » 17 juli 2012, 08:33

Det är ju egentligen en ganska stor skillnad på "historiskt återskapande" och "reenactment".Personligen skulle det aldrig falla mig in att skapa en persona till mitt historiska återskapande. När jag är på marknader, arbetar tillsammans med museer, seglar eller går på vikingaträffar vill jag vara mig själv. Jag är i grunden en gammal lajvräv så jag har absolut inget emot lajvande eller skådespelande men är egentligen ganska ointresserad av "historiskt reenactment" i den betydelsen att man ska försöka återskapa faktiska historiska skeenden. Ett historiskt lajv (som arvsfienden) är egentligen inte heller reenacment utan snarare någon slags improvisationsteater inom ramen för en historisk händelse.

http://www.uppsalarus.se/
Vendel
 
Inlägg: 811
Blev medlem: 22 september 2005, 00:35
Ort:

Föregående

Återgå till EvenemangVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net