Rundsköld

Detta forum är för diskussioner kring hur man kan återskapa historiskt vapenbruk av olika slag, t ex fäktning

Inläggav Peter » 19 april 2004, 08:31

Fundin: Jepp, det är rätt uppfattat.
olafR: Och visst ska man rör skölden, men inte bara för okynnes skull - rörelsen måste förstås ha ett syfte. Men däremellan tycker jag att de är ganska bekvämt att kunna använda kroppen som avlastning. Vad gäller att ta emot slag är gott att ha lite tyngd bakom. Nåja. Det är nog rätt mycket som baken det där...
Peter
 
Inlägg: 468
Blev medlem: 22 april 2003, 12:27
Ort: Sweden

Inläggav olafR » 19 april 2004, 09:04

Edvin: Rätt, skölden förflyttar sig långsammare än en liten bucklare, men då den är större behövs inte lika stora röelser för att få samma typ av effekt.
Fundin: Att bara passivt hålla skölden mot kroppen tror jag är ett sämre alternativ, även om den är "tung".
Peter: Varför tror du att jag skulle röra skölden bara för att röra den?

Tungt är också relativt, då styrkan är olika hos individer. Ta en vikingatida eller medeltida krigare som hade detta som yrke, mer eller mindre, och tänk på hur ofta ni tränar och så funderar ni på om vikten på en 60-80 cm rundsköld, eller liknande, skulle uppfattas som tungt för dessa herrar?
olafR
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 29 oktober 2002, 08:47
Ort: Sweden

Inläggav Sigfuss » 19 april 2004, 10:51

Jag har prövat lite olika tekniker med rundskölden och det går att som i alla tekniker få för och nackdelar på många sätt.

Om jag låter skölden - som faktiskt är ganska stor om den är runt 75 cm - vila mot benet så har jag i princip hela min underkropp skyddad av den och kan koncentrera mig på att blocka slag mot övre kroppen och huvudet med svärdet.
Om jag däremot använder skölden offensivt så är den väldigt effektiv till att dölja mina egna slag, samt att man kan skymma motståndarens vy genom att skölden går att föra väldigt långt från kroppen när den inte är fastspänd på armen. Det ger lite grann samma effekt som när en målvakt i t.ex hockey går ut mot moståndaren för att skära av vinklar.
Eftersom skölden enbart vilar på handen så blir detta ett väldigt krävande jobb, men om man alternerar sina tekniker och plockar bitar av båda så har man en väldigt god chans även mot någon med andra "modernare" sköldar.
Nu har jag bara prövat skölden i SCA strid och då har man lite svårt med de slag som inehåller mycket fintar, men då skall ju tilläggas att nar jag prövar ett "vikingasvärd" så har i alla fall jag betydligt svårare att åstadkomma sådana fintande slag.

Sedan håller jag helt med Olafr, precis som det är tungt med andra sköldar för en nybörjare så är även dessa tunga, men med träning så lär man sig att avlasta kroppen med teknik samtidigt som man bygger upp de muskler som krävs.
Sigfuss
 
Inlägg: 322
Blev medlem: 27 augusti 2003, 18:15
Ort: Sweden

Inläggav Peter » 19 april 2004, 11:46

olafR: Självfallet är det som du säger (och som Sigfuss säger), men jag tror att vi alla förstår vad vi menar - jag påstår inte att man helt statiskt ska låta skölden ligga tryckt mot kroppen - självfallet måste man röra sig, anpassa sig, angripa och möta angrepp, men i det fall man tvingas ta emot kraftfulla slag rakt mot skölden, menar jag att det är en fördel att ha kroppen som stöd, eller i alla fall armen vinklad (som om skölden var fastspänd på armen). Faktiskt. Och visst: "tungt" är relativt. Men ingen kan ändra på att en större, tyngre sköld är fysiskt mer krävande att föra än en liten, oavsett om man är mer eller mindre stark.
Peter
 
Inlägg: 468
Blev medlem: 22 april 2003, 12:27
Ort: Sweden

Inläggav Fundin » 19 april 2004, 12:23

Sigfuss, den teknik du beskriver verkar vara rimlig, ut och stäng när läge finns. Jag funderar dock fortfarande på de låga svepande huggen. om man istället för rottingsvärd använder boffrade svärd så hugger man ganska lätt ett hårt hugg i vänsterbenet, samtidigt som man själv skyddas när man lyfter skölden, detta leder till en dans där man aktar vänster ben.... (där man inte får slå i SCA strid)

Givetvis skiljer medelstyrkan mellan vikingatid och nu, men jag tror inte att det är så mycket styrkan som skiljer som tekniken. Hur stark kan man i genomsnitt ha varit under vikingatiden, 30% starkare, 50% starkare? De kan inte ha varit oändligt mycket starkare, om man aktivt tränar och ligger långt över medel i styrka bör man inte vara så långt efter en tränad krigare, man är ju starkare än en normal kroppsarbetare, nej jag tror snarare att det är tekniken som skiljer.
Fundin
 
Inlägg: 243
Blev medlem: 10 december 2003, 09:22
Ort: Sweden

Inläggav Sigfuss » 20 april 2004, 09:15

Fundin, det är svårt att säga på rak arm hur man beter sig mot svepande låga slag. Men jag skulle gissa att om man möter upp svärdsarmen istället för svärdet så kan man nog blocka dom slagen ganska effektivt med. Även om jag gillar att använda min sköld som en extra skymmande barriär för sedan låta mina egna slag vinklas runt min egen sköldkant. Jag ser ut var motståndaren håller skölden, lågt eller högt - sedan placerar jag in min egen sköld där han inte har sin sköld, han bör då flytta sin egen för att se något och skapar då en fin lucka för mig....i teorin.

Nu har man ju säkerligen använt rundskölden betydligt mer offensivt än man gör i dagens SCA och reenactmentstrid, så jag tror nog att den var ett ohyggligt effektivt skydd/vapen i strid.
Sigfuss
 
Inlägg: 322
Blev medlem: 27 augusti 2003, 18:15
Ort: Sweden

Inläggav Fundin » 21 april 2004, 12:35

Det är sant, att slå in sköden i ansiktet på någon berövar ju honnom aldra minst synfältet, kanske man skulle prova det i SCA fighting och glada vänners lag (när man kommer överenns om att prova det istället för att kalla det sköldtackling och surna till)
Fundin
 
Inlägg: 243
Blev medlem: 10 december 2003, 09:22
Ort: Sweden

Inläggav Tuna » 22 april 2004, 12:44

Hahaha jaa man kan ju alltid prova Fundin. ;)
Tuna
 
Inlägg: 104
Blev medlem: 10 januari 2004, 18:44
Ort: Sweden

Inläggav Thomas Hagaeus » 23 augusti 2004, 13:34

Det verkar som om alla har förbisett det faktum att vapen är skarpa. Detta ger för och nackdelar som vi endast kan teoritisera om.

ex:Ett svärdshugg som fastnar i skölden lämnar handen oerhört blottad, medan spjutstötar skulle kunna rycka ut skölden på tillbakavägen.

Man skall nog heller inte underskatta möjligheten för billigare sköldar att inte hålla: "Lindiskjildirnir dugdu ekki fyrir kesjulogum birkibeinans" (Kesju=tung spjuttyp, Leggja=stöta) (citat ur minnet, reservation för felstavning)
Thomas Hagaeus
 
Inlägg: 180
Blev medlem: 15 juli 2004, 13:51
Ort: Sweden

Inläggav Taffy » 25 augusti 2004, 17:36

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Thomas Hagaeus</i>

Det verkar som om alla har förbisett det faktum att vapen är skarpa. Detta ger för och nackdelar som vi endast kan teoritisera om.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Inte behöver vi teoretisera Thomas, om du håller i skölden så kan jag hugga [:D]
Taffy
 
Inlägg: 303
Blev medlem: 11 augusti 2003, 17:30
Ort:

Inläggav Waldemar » 29 september 2004, 10:56

När det gäller sköldens tyngd måste jag säga att den är något man snabbt vänjer sig vid. En rundsköld känns väldigt tung de första veckorna för en nybörjare (vi brukar skratta åt dem), men förvånadsvärt snabbt bygger man upp styrkan i axel och arm.

När det gäller att "vippa" skölden med spjut (något vi tränar mycket på) kan jag säga att det är lätt att "vippa" en nybörjares sköld, medan det nästan är omöjligt mot en erfaren sköldbärare. Det går inte heller att vippa en sköld och sedan stöta om man möts man-mot-man, skölden är mycket snabbare än spjutet. Däremot om man är många-mot-många har man goda chanser att skapa luckor för varandra.

Själv tror jag dock inte att rundskölden är den effektivaste sköldmodellen, men däremot den som är roligast att träna med, eftersom man hela tiden måste jobba aktivt (helst utan att tänka) med den.
Waldemar
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 28 september 2004, 15:33
Ort: Sweden

Inläggav Sigfuss » 1 november 2004, 13:13

Jag har faktiskt inga större problem att finta en sköld med ett enhandsspjut, jag har flera gånger stötis ut sköldbärare som har både rundsköld och "vanlig" sköld. Det jag använder mig av är kropps och intentionsfinter för att skapa luckor. Det går även bra att lägga spjutet i överkant på skölden och snabbt trycka skölden lite nedåt samtidigt som man för armen uppåt och stöter snett nedåt bakom skölden.
Sigfuss
 
Inlägg: 322
Blev medlem: 27 augusti 2003, 18:15
Ort: Sweden

Inläggav alexh » 4 januari 2005, 16:27

man skyddar sig me skölden och dödar motståndaren!
alexh
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 4 januari 2005, 16:19
Ort:

Inläggav Max Gullberg » 5 januari 2005, 23:24

Ang. benen utsatthet var det något vikingarna var rätt medvetna om läser lite av dom isländska sagorna.. Många får benen avhuggna och liknande.
Om jag inte har helt fel så var en av de mest lovprisade egenskaperna att ha som krigare att kunna hoppa högt i brynja.. Ja, för en som känner till Gunnar på Lidarende vet vad jag snackar om. :)
Max Gullberg
 
Inlägg: 290
Blev medlem: 15 augusti 2004, 22:10
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till StridskonstVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net