Forumdöden

Ja hittar du ingen annanstans att skriva någonting om medlemmar och företeelser kan du skriva här. Lite off-topic alltså.

Forumdöden

Inläggav Vargman » 14 oktober 2016, 13:38

Jag minns HV under sin storhetstid. Alla debatterna, kunskapen som flödade och de små påhoppen. Nu verkar det som de flesta forumen i vårt avlånga land långsamt dör (med undantag för de jaktforum jag är med). Det är tråkigt att så utmärkta källor till kunskap dör.

Är det någon som har en idé varför det händer?
Ulf Lidsman
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav eira » 22 november 2016, 09:27

Det har bara ändrat form. Nu finns en otrolig mängd kunskap i olika facebookgrupper, exempelvis "Vi som syr medeltidskläder".
eira
 
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 april 2009, 19:51
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav Vargman » 22 november 2016, 09:49

eira skrev:Det har bara ändrat form. Nu finns en otrolig mängd kunskap i olika facebookgrupper, exempelvis "Vi som syr medeltidskläder".


Tack för ditt svar. Jag har misstänkt det men tycker personligen att forum är en bättre form. Man slipper reklam, man slipper ha FB och det är lättare att följa med i trådar. Att Forumen dör och lever vidare på FB är naturligtvis ett bevis på att jag har "fel". Synd, jag älskade verkligen HV när det var som aktivast.
Ulf Lidsman
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav eira » 22 november 2016, 10:08

Nej, man slipper inte automatiskt reklam. Till att börja med måste någon betala för utrymmet som forumet tar, annars kommer reklamen likväl, sen måste sidan hållas efter noga.

Att det gått långsamt efter återuppväckandet av historiska världar består bland annat av att jag för ett tag sedan satt ett stopp så att allas förstakommentarer modereras. Innan dess fick jag tömma sidtals med spam. Lägga många timmar på att rensa och hålla borta skräpinlägg. För varje seriöst inlägg eller svar kunde det läggas 1-2 timmar på att rensa bort skräpinlägg som annars skulle täckt hela forumet och göra de seriösa inläggen omöjliga att hitta..
eira
 
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 april 2009, 19:51
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav eira » 22 november 2016, 10:11

Men jo, du har rätt i att trådarna kan vara lättare att följa, åtminstone ibland när det enbart diskuteras i en enda linjär tråd.
Framför allt är det lättare att hitta i forum om de är välorganiserade.

Jag kan också sakna gamla hv, men det jag märkt är att det nu är fler personer av mer varierande kunskapsnivå som engagerar sig i de nya formaten och det kan vara värt väldigt mycket.
eira
 
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 april 2009, 19:51
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav Vargman » 22 november 2016, 11:32

Jag visste inte att det var ett sådant arbete. Bra jobbat! Hur som helst är det bra att forumet finns kvar i form av en faktabas även om inte det är så aktivt.
Ulf Lidsman
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav eira » 22 november 2016, 11:54

Precis, och det är ju hela poängen att det inte ska synas. Men det som gör den stora skillnaden för mig personligen är att inne på befintliga sociala nätverk kan den tiden läggas på att skriva egna inlägg och gå igenom vad andra har skrivit istället för att ha huvudfokuset på att rensa skräp.
Jag är också glad för att forumet finns kvar, det var allt annat än kul att höra att det skulle försvinna först när forumet kopplades bort från museet. Det här är bättre, om än trist att det inte är lika livligt som det en gång var.
eira
 
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 april 2009, 19:51
Ort: Sweden

Re: Forumdöden

Inläggav Olle P » 23 november 2016, 13:19

Jag tycker precis som Vargman att den här typen av forum är bästa sättet att organisera denna typ av diskussioner.
Facebook är bara hopplöst om man vill använda det som uppslagsverk för att hitta ett tips som postades för tre år sedan om hur man gör något specifikt.

Tyvärr självdör den här typen också om forumet inte kontinuerligt får ny input. Helst ska det vara nya medlemmar som kommer och tillför både nya kunskaper och nya frågeställningar. Det kan också vara så att huvudämnet ständigt förnyas.
Jag själv hittade detta forum först efter att det "somnat in" och aktiviteten avtagit till ett minimum. Kollar forumet med glesa och ojämna mellanrum för att se om något nytt poppat upp. Skulle nog behövas en rejäl förändring i tolkningen av världshistorien för att dra tillbaka gamla skribenter och locka nya till livligare diskussioner.
Olle P
 
Inlägg: 12
Blev medlem: 30 juli 2015, 08:56
Ort: Sundsvall

Re: Forumdöden

Inläggav Lillith » 25 november 2016, 06:01

Jag föredrar också forumformatet (använder faktiskt inte facebook alls). Jag refererar fortfarande folk hit rätt ofta som en bra startpunkt när de ska börja forska på något nytt. Många gamla länkar är döda, men boktips och diskussioner om hur man kan tänka och gå till väga kring olika saker är ovärderliga.

Det är många forum som dött facebookdöden, trots att forumformatet egentligen varit bättre för den här typen av informationsflöde, men jag har sett en trend där folk mer och mer överger facebook och letar alternativ igen. Jag vet inte om just forumen kommer få en renässans, men jag är inte helt utan hopp. Det här stället var underbart när här hände som mest, men det har fortfarande så otroligt mycket information i gömmorna och jag vet att många saknar det.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden


Återgå till Diverse skvallerVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron