Historiska Världar

Skomakeri

Skomakare

från medeltiden
(hausbuch mendeschen)

Att sy en sko

Detta är vad man behöver för att sy en sko. Sula, ovanläder, bakkappa, bes, nålar, kniv , tråd, vax och syl. Ibland måste man också ha en tång för att dra nålen genom lädret, men det ska egentligen inte behövas.

Tillskärning av läder

Här skär skomakaren till sullädret. Under medeltiden var det ofta mästaren som skar ut alla skobitar ur skinnet, eller markerade hur det skulle skäras. Läder och skinn var dyrt och så lite som möjligt fick gå till spillo.

Sylning av läder

Innan man syr måste lädret sylas. Man kan syla hela skon från början, eller syla några hål i taget. Hålen sätts oftast med mellan 3 och 8 mm avstånd från varandra.
Sylningen sker ibland på tvären genom läderkanten för att sömmen inte ska synas eller för att man inte ska slita på sömmen, t ex under sulan.

Dold söm

En söm som sys helt med köttkantstygn kallas dold. Den håller bra, ger en snyggare utsida och används i regel på skons sidsöm.
Man kan också försänka sömmen genom att först skära en skåra halvvägs genom lädret och sedan syla hålen i skåran. Det skyddar sömmen och gör den mindre synlig (se bild).
En söm som går ned på en lädersida och upp igen utan att komma fram på andra sidan kallas tunnelsöm. Med denna teknik har man bl a sytt fast sulor och bakkappor.