Tråd till vikingabling?

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Tråd till vikingabling?

Inläggav saylo » 16 juni 2017, 22:24

Vad använder ni andra för tråd till pärlor och annat bling att hänga mellan spännbucklorna?

Jag har själv testat vaxad lintråd, med plötsligt pärlregn som följd.
Just nu har jag kraftig vaxad bomullstråd avsedd för smyckes-pyssel och sånt, då jag hade det hemma och ville ha något som skulle hålla ett tag. Men det känns ju inte direkt purjo så att säga.
Jag vet nån som pratade om smycke-wire, men jag är paranoid och litar nog inte riktigt på dedär klämpärlorna som man sätter fast/ihop dem med. Plus att det känns som ett väldigt modernt påfund.
saylo
 
Inlägg: 76
Blev medlem: 30 januari 2006, 17:15
Ort: Sweden

Re: Tråd till vikingabling?

Inläggav Lillith » 21 juli 2017, 13:57

Jag använder kraftig lintråd av samma typ som jag använder till skor. Om man alltid trär med dubbel tråd och håller ett öga på det så hinner man trä om med ny tråd när en tråd visar tecken på att fundera på att gå av. Risken att bägge trådarna går av samtidigt utan förvarning är ganska liten, så länge man inte typ fastnar i något och sliter till.

De enda gånger tråden gått av för mig har det varit vid själva spännbucklan, så jag ser alltid till att ha knutit av tråden i ändarna innan jag gör öglan, så att om öglan nöts igenom så tappar jag i alla fall inte pärlorna.
Har du pärlrader med dyra pärlor eller pärlor som du absolut inte vill riskera att förlora kan du knyta av mellan dem också, på samma sätt som man gör med halsband av riktiga pärlor. På så vis avlastas tråden och om den går av så faller bara den pärlan som sitter precis vid brottet, de andra hänger kvar.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron