Historiska Världar

Soldat från andra halvan av 1400-talet

Stövel

Den här typen av höga stövlar är svårplacerade i källorna. Ibland framträder de som ryttarstövlar, ibland som stövlar och ibland som läderhosor. Förmodligen beror det på användaren och tillfället, troligen hör de hur som helst borgarklassen och soldaterna till. Stövlarna sätts fast med remmar i ett bälte eller i vapentröjan under rustningen, annars sitter de inte uppe. Ibland viks skaftet ned, till exempel när det är varmt, så man får en typ av kragstövlar.

Material: nötskinn, ca 1 mm tjockt.

 

Stövlarna hålls uppe med hjälp av denna läderhälla som är fastsydd på insidan av stövelns övre del.

Med spännremmar dras stövelns ovanläder ihop för att ge passform på fot och ben.

Den här stöveln har en tvådelad slitsula fastpliggad med träpliggar, vilka syns som små fläckar på sulan. Att använda träpliggar fungerar bättre än järnpliggar eftersom trät slits ned i takt med lädret och alltså inte kryper upp i foten när sulan slits ned. Under den fastpliggade sulan ser man mellan fram och baksula en andra slitsula som sytts fast i skons bes med försänkt söm, denna söm syns som en skåra på kanten av sulan.

På denna bild från ca 1483 ur Das Hausbuch der Mendelschen Zwölfbrüderstiftung zu Nürnberg ser vi några typiska senmedeltida ädlingar, med höga stövlar och sporrar.

Dessa rester av en spännknäppt senmedeltida stövel har påträffats i Tyskland. Spännknäppning är inte lika vanligt i Norden som i resten av Nordeuropa. (Schnack, C. 1994: Materialhefte zur Archäologie - Mittelalterliche Lederfunde aus Konstanz, Stuttgart)

Läderhantverk

 

Mönster - Stövlar (PDF)