Historiska Världar

Tillbaka

Vikingatida kvinna

Rynkveckad särk

Denna rynkveckade särk, i littera-turen kallad allt från goffrerad och veckad, till plisserad, är ett av vikingatidens mest kända plagg. I de äldre böckerna om vikingatiden ser man kvinnor iklädda denna typ av särk som arbetar på gården. Det är dock en ganska osannolik rekonstruk-tion. För det första så är det inte troligt att dessa så rika gravar avspeglar vardagslivet för vikingen, för det andra så går det inte att använda särken mer än några timmar eftersom rynkningen så småningom går ur.

Klicka på bilderna för större bild.

Rynkvecken åstadkommes genom att man syr mängder av sömmar på tvären genom tyget, som sedan lägges i blöt i hett vatten. Efter detta dras trådarna åt och man låter särken torka. Processen tar i många fall uppåt tre dagar. Resultatet är, efter att man har tagit bort trådarna, massor av veck som ger tyget "dragspelskaraktär".

Denna mycket utdragna process gör det tämligen osannolikt att man använt plaggen till vardags. Mycket tyder däremot på att denna mycket speciella typ av särk togs hem av vikingar i österled. Det finns exempel på särkar i liknande tekniker och materiel i sydösteuropa från historisk tid.

Vi tror idag att detta är en särk som användes vid mycket speciella högtidliga tillfällen, kanske bröllop och begravningar. Till vardags har man nog använt vanliga linne- eller yllesärkar.

Här ser ni de små stygnshål som blir av trådarna som håller ihop tyget i rynkat läge under tiden det torkar.

 

Mönster särk (PDF).